Pałki z kurczaka przyprawiam, wkładam do rękawa i piekę. Mam tani obiad, który smakuje całej rodzinie

Dodano:
Pałki z kurczaka w rękawie do pieczenia Źródło: Shutterstock / Marina.Backgrounds
Pałki z kurczaka to idealne mięso na szybki obiad. Wystarczy obtoczyć je w przyprawach i upiec oraz podać z ulubionymi dodatkami. Do pieczenia używam foliowego rękawa, dzięki któremu mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach

Rękaw do pieczenia sprawdzi się idealnie, jeżeli chcesz zyskać pewność, że mięso będzie dobrze wypieczone i nie wyjdzie suche. Wiem, że nie każdy korzysta z tego rozwiązania, więc pod przepisem umieściłem kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz soczyste pałki z kurczaka w naczyniu żaroodpornym.

Jak zrobić aromatyczne pałki z kurczaka w rękawie foliowym?

Drób to delikatne w smaku mięso, które nie wymaga wielu dodatków. Jeżeli mam czas, to przed pieczeniem marynuję pałki w oleju z przyprawami, ale nie jest to konieczne. Do mięsa dodaję sól i pieprz, kilka suszonych ziół i sprawdzoną przyprawę do drobiu o naturalnym składzie, którą możesz zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka lub indyka. Rada: Zachęcam do przygotowania domowej przyprawy do drobiu. Możesz ją przygotować, mieszając po 1/3 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, młotkowanej kolendry, mielonej gorczycy, świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, majeranku, bazylii, granulowanego czosnku, suszonej natki pietruszki, bazylii i cząbru.

Samodzielnie zrobiona przyprawa do drobiu wystarczy do przyprawienia około 3 kg mięsa. Niewykorzystane resztki przyprawy możesz przełożyć do słoiczka i zużyć podczas przygotowywania innej potrawy z drobiu.

Wskazówka: Mieszając oliwę z oliwek lub olej z przyprawami i czosnkiem, możesz również dodać 2 szczypty cukru lub 1/2 łyżeczki miodu. Dzięki słodkim dodatkom skórka na pałkach z kurczaka będzie bardziej chrupiąca.

Przepis: Pałki z kurczaka pieczone w rękawie

Ta metoda przygotowania mięsa pozwala zachować jego wilgotność i aromat potrawy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
364 w każdej porcji

Składniki

  • 12 pałek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaPałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj olej lub oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw mieszankę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdą pałkę z kurczaka dokładnie natrzyj mieszanką przypraw i tłuszczu. Możesz przełożyć mięso do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny lub od razu przełożyć do rękawa foliowego.
  2. Przygotowanie do pieczeniaPrzygotuj naczynie żaroodporne, w którym zmieści się wypełniony mięsem rękaw foliowy. Przełóż obtoczone w przyprawach pałki do folii, dodaj resztki przypraw z oliwą i zamknij rękaw, korzystając z klipsów lub sznurka kuchennego. Jeżeli korzystasz z rękawa odcinanego z rolki, to szczelnie zamknij go z obu stron. Włóż rękaw z mięsem do naczynia żaroodpornego i nakłuj u góry w kilku miejscach szpilką, robiąc malutkie dziurki.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z mięsem na środkową półkę – wypełniona parą wodną folia nie może dotykać górnej grzałki. Piecz 45-60 minut. Po upływie 45 minut możesz rozciąć rękaw i sprawdzić, czy mięso jest wypieczone. Gdy mięso będzie miękkie, odetnij jeden koniec i przełóż mięso do naczynia żaroodpornego oraz dopiecz przez kilka minut, żeby się przyrumieniło. Możesz dopiec pałki z kurczaka, korzystając z funkcji opiekania/grillowania lub termoobiegu.

Rada: Możesz również podzielić mięso na dwie porcje i upiec w dwóch rękawach, które wstawisz do mniejszych naczyń żaroodpornych i ustawisz obok siebie. Pałki pieczone w dwóch rękawach nie leżą jedna na drugiej, dzięki czemu szybciej się pieką.

Z czym podawać pieczone pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka doskonale smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą oraz pieczywem. Do potrawy polecam podać sałatkę ze świeżych warzyw. Przed podaniem możesz posypać mięso posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Jak zrobić pałki z kurczaka w naczyniu żaroodpornym?

Potrawę z powyższego przepisu możesz również przygotować w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w tradycyjnej brytfance. Polecam podlać mięso niewielką ilością bulionu, który zapobiegnie nadmiernemu wysychaniu mięsa. Pałki będą gotowe po około 1 godzinie pieczenia. Przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę, żeby mięso ładnie się przyrumieniło.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...